LEED Green Education

Natural ventilation:

  • The Science Commons is designed and built to take full advantage of the natural resources such as solar gain and wind.
  • Based on the weather data, natural ventilation is possible at least 50 per cent of the time with some preconditioning through the building’s natural ventilation instruments.
  • When the building is in natural ventilation mode office sliding windows can be open to circulate fresh air.
  • By adopting such green measures, the building will be 40 per cent more energy efficient than any science facility of its kind.

Daylight and integrated shading

  • Connecting building occupants to exterior views and sunlight increases productivity, creativity and the general well-being.
  • The Science Commons was designed to maximize the sunlight gains and decrease energy consumption.
  • Approximately, 80 per cent of the spaces in the Science Commons are natural daylight driven in different capacities.
  • The building takes advantage of sunlight through floor to ceiling windows, and interior glass walls in order to maximize natural light penetration.

Active lighting system:

  • The new Science Commons is fully equipped with LED lights which are the most efficient form of lighting
  • Many spaces within the building are equipped with motion sensors, which automatically turn off lights when motion isn’t detected in a space after a set period of time
  • Spaces near the outside of the building contain light harvesting sensors that measure natural light and dim the lighting in the building accordingly to prevent energy waste.

High efficiency systems

  • The new Science Commons is equipped with a great digital building management and control system that is used to monitor and automate all mechanical and ventilation activities
  • The building management system is supported by an outstanding number of measure points that allow for greater control of all mechanical and ventilation activities.
  • The outstanding control of the building activities maximizes energy efficiency and provide great savings to energy bill.

Wintergarden:

  • The Wintergarden takes advantage of the south facing sun exposure to pre-heat the air entering the buildings ventilation system.
  • The temperature in this space is only regulated by Venetian blinds and opening windows. It can get as cold as 5 degrees before air is drawn in from the rest of the building to heat up this space.
  • The Wintergarden reduces energy costs significantly.
  • This is the first time the university has used these energy saving strategies on campus.